Thursday, October 18, 2012

Kuka maksaa Vihreiden kampanjan?

Postaan tänne vaalirahoitusta koskevan blogikirjoitukseni, jonka Uusi Suomi suureksi hämmästyksekseni poisti näkyvistä perustellen asiaa näin: "Olet saanut varoituksen asiattomasta sisällöstä Uuden Suomen blogipalveluissa. Valitettavasti Puheenvuoro ei voi toimia ehdokkaiden mainospaikkana. Blogit, joiden pääasiallinen sisältö on omasta ehdokkuudesta kertominen, poistetaan." Onko seuraava kirjoitus epäasiallinen? Eikö vaalirahoitus ja sen avoimuus ole median mielestä tärkeä teema?

==

Helsingissä metrot, ratikat ja bussit ovat täynnä Vihreiden mainoksia, ja jotkut ihmettelevät, mistä kaikki nuo mainosrahat oikein tulevat. Ovatko Vihreät rikkaita porvareita, vai onko heillä joku korruptiodiili suuryritysten kanssa?

Vastaus on, että ehdokkaat vastaavat itse lähes kaikista kampanjan kuluista. Vihreistä aniharva on saanut rahaa yrityksiltä tai ylipäätään kovin suuria lahjoituksia keneltäkään. Useimmat käyttävät omia säästöjään tai ottavat lainaa sekä saavat pieniä lahjoituksia ystäviltään. Toki ehdokkaiden tulotaso vaikuttaa mainosten määrään ja näkyvyyteen, mutta kova motivaatio päästä läpi saa myös monet vähävaraiset ehdokkaat satsaamaan mainoksiin, koska niiden tiedetään vaikuttavan äänestäjiin.

Oheista kuvaa klikkaamalla näkee, että Vihreiden ehdokkaiden vuositulot ovat keskimäärin pienemmät kuin Kokoomuksen, SDP:n, Keskustan ja RKP:n, mutta suuremmat kuin Vasemmiston, Kristillisdemokraattien ja Perussuomalaisten (lähde: Tilastokeskuksen selvitys).Parasta olisi, jos kampanjakuluille olisi asetettu lainsäädännöllä katto, jolloin pelkällä rahalla olisi vaikea ostaa uskottavuutta. Silloin fiksut tavoitteet, nerokkaat poliittiset avaukset, ahkera kampanjatyö ja hyvin suunniteltu kampanja olisivat parhaat keinot erottua joukosta. Se olisi paljon demokraattisempaa ja reilumpaa erityisesti nuorten ja vähävaraisten ehdokkaiden kannalta.

Tässä oman kampanjani tähänastiset tulot:

1000 € omia säästöjä
1188,50 € lahjoituksia perheeltä ja ystäviltä (yksittäisen lahjoituksen suuruus 7-700 euroa)
125 € Helsingin Vihreältä Seuralta (lähinnä jäsenmaksutuotoista kerätty tuki kaikille ehdokkaana oleville jäsenille)
Yhteensä: 2313,50 €

Lisäksi Helsingin vihreät kustantaa muutaman mainoksen, joissa on koko Vihreä ehdokaslista. Mitä näillä rahoilla sitten saa? Komeankin mainoksen voi saada halvalla, jos esimerkiksi tuttu graafikko, taittaja tai nettisivuntekijä auttaa kampanjassa hyvää hyvyyttään. Mainostilan hinta vaihtelee huikeasti, joten on mietittävä, mihin kannattaa satsata. Rahaa voi säästää miettimällä tarkkaan, mikä on oma kohderyhmä, ja kohdistamalla kampanjan heille. Mitä enemmän ehtii miettiä sisältöjä ja mieleenjääviä tunnuslauseita tai kirjoittaa blogeihin tai lehtien mielipidepalstoille, sitä halvemmalla tulee huomatuksi. Harmillisen suuri osa kampanja-ajasta kuitenkin kuluu väkisinkin aivan muuhun, kuten budjetin ja aikataulujen suunnitteluun, tukiryhmän ja lahjoitusten keräämiseen ja satojen pikkuasioiden hoitamiseen.

Flaijerien painattaminen on paljon halvempaa kuin mainostilan ostaminen, ja kadulla kasvotusten kohdattu ehdokas jää myös paremmin mieleen kuin kasvot mainoksessa bussipysäkillä. Toisaalta tuhansien flaijerien jakaminen vaatii paljon aikaa ja jalkatyötä. Tietysti aikakin maksaa jotain: itse käytän vaalien alla noin puolitoista viikkoa lomapäiviä voidakseni seisoa kadulla jakamassa esitteitä, ja kesälomallani kirjoittelin tekstejä nettisivuilleni.
Joukkoliikennemainos à 356,50€ / ehdokas / 192 pintaa

Kampanjani tähänastiset menot:

356,50 € - Joukkoliikennemainokset, 192 ikkunabanneria puoliksi toisen ehdokkaan kanssa
300 € - Nettisivu + domain + palvelin (arvio)
230 € - Flaijerien painatus, 5000 kpl
216 € - Mainos Helsinki Timesissa x 2
150 € - Ehdokasmaksu Helsingin Vihreille (käytetään mm. ehdokaskuvaukseen, ehdokasjulisteiden painatukseen ja vaalilehteen)
100 € - Varattu tukiryhmän kiittämiseen esim. kampanjan kaatajaisilla
90 € - Osallistuminen Vihreiden yhteismainokseen Ylioppilaslehdessä
86 € - Osallistuminen Vihreiden yhteismainokseen Sixdegrees-lehdessä
55 € - Käyntikortteja
50 € - Osallistuminen Kallion Vihreiden vaalilehteen
90 € - Kuvauskuluja
45 € - Osallistuminen ehdokaskoulutukseen
40 € - Osallistuminen yhteismainokseen Metro-lehdessä
34 € - pinssejä, noin 100 kpl
10 € - pankkimaksut
Yhteensä: 1852,50 €

Kampanjaan käyttämäni lomapäivät ja säästöt olisivat riittäneet hyvin esimerkiksi rentouttavaan lomamatkaan. Olen silti valinnut käyttää sen sijaan useita satoja tunteja maaliskuusta lokakuuhun kampanjaan, josta on parhaassa tapauksessa palkintona loputtomasti iltakokouksia ja perehtymistä esityslistoihin ja raportteihin. Toisin kuin moni luulee, valtuusto- ja lautakuntatyö ei ole hyväpalkkaista päivätyötä, vaan kokouspalkkioista kertyy useimmille muutama tonni koko vuoden aikana. Monet säästävät sen seuraavaan vaalikampanjaansa. Siksi luottamustoimien ohella on pakko käydä myös päivätöissä.

Ainoa syy, miksi tein tämän valinnan, on tarve ainakin yrittää tehdä jotain sille, että ympäristömme on tuhoutumassa, eriarvoisuus kasvaa ja aiheettomat ennakkoluulot rehottavat. Siispä seuraavan kerran kun kohtaat kadulla esitteitään jakavan ehdokkaan, hymyilethän hänelle ystävällisesti, vaikka et ottaisikaan esitettä. Ehdokas on varmasti epäitsekkäällä asialla, oli hän mistä puolueesta tahansa, ja todennäköisesti kompensoi pientä kampanjabudjettiaan ahkeralla katukampanjoinnilla.

Ehdokkaiden jättämiä vaalirahoituksen ennakkoilmoituksia voi tutkia täällä:
http://www.vaalirahoitusvalvonta.fi/fi/index/vaalirahailmoituksia/ilmoituslistaus/KV2012/091.html

Ennakkoilmoitus on vapaaehtoinen, joten joistain puolueista niitä on harmillisen vähän. Helsingin Vihreiden ehdokkaista kuitenkin 95% on jo jättänyt ilmoituksen.

No comments:

Post a Comment